İçeriğe geç

İşletim Sistemlerinin Kavramları

Çekirdek : İşletim sisteminin fiziksel donanım kontrol eder. Tüm hayati işlemlerden sorumlu olan yönetim kademesidir.

Kabuk (Shell) : İşletim sisteminin bir parçası olmayan sistem yazılımı işletim sistemiyle kullanıcı arasındaki arayüz sistemlerin komutlarını yorumlayarak ve yönetmek için kullanılan programdır.

Sistem Çağrısı : Kullanıcı programlarıyla işletim sistemleri arasındaki arayüz işletim sistemleri tarafından desteklenen genişletilmiş komut setiyle sağlanmasına denir.

Proses : CPU tarafından çalıştırılmakta olan programdır. Bir fonksiyonu gerçekleştirmek üzere ardışıl kod yürütülmesi sonucu ortaya çıkan işlemler dizisine denir. (Task) Görev de denir. Her prosesin ardışıl program kodu, program sayıcı değeri , veri alanı ve çalışılması sırasında kendisine dinamik olarak tahsil edilmiş bellek kümesi vardır.(Heap)

Program Çalıştığında Bellekteki Görünümü

prosesyerlesimi

Program Kodu : Çalıştırılabilir program kodunun makine dilindeki karşılığıdır.

İlk Değer Atanmış Değişkenler : Tanımlama sırasında ilk değer atanmış değişkenlerin bulunduğu kısımdır.

İlk Değer Atanmamış Değişkenler : Tanımlama sırasında ilk değer atanmamış değişkenlerin bulunduğu kısımdır.

Bellek Kümesi : Programın çalışırken kullanacağı dinamik bellek bölgesidir. Bu bölge gerekirse okun gösterdiği şekilde genişleyebilir.

Paylaşılmış Kütüphaneler : Program çalıştırılırken yüklenen sistem genelinde paylaşılmış kütüphanelerin bulunduğu kısımdır. Ok yönünde genişleyebilir.

Yığın : Program yığınının bulunduğu kısımdır. Ok yönünde genişleyebilir.

Çekirdek Sanal Bellek : Sistem çekirdeğinin bulunduğu kısımdır.

Prosesin Durum Modeli

durummodeli

Çalıştır : Merkezi İşlem Birimi’nin (MİB) prosesi çalıştırdığı durumdur.

Hazır : Merkezi İşlem Birimi’nin (MİB) işlemleri bitirmesinin ardından kullanabileceği proseslerdir.

Askıda : Bir olayın gerçekleştirmesinin beklediği proseslerin bulunduğu durumdur.

kuyruk

Proses oluşturulduktan sonra hazır durumuna geçer. Bu bir kuyruk yapısı olup proseslerin çalışma öncesi sıraya alınması durumudur. Buradan sırası gelen proses MİB’e yüklenir ve çalıştırılır(3). Kendisine ayrılan zamanı biten proses tekrar hazır olan durum (2) veya beklediği bir giriş olması halinde askıya alınır(1). Askıda durumda hazır durumu gibi kuyruk yapısı ile gerçekleşir. Ancak tek bir askıda kuyruğu kullanıldığında önemli bir problem oluşturmaktadır. Çünkü prosesler kuyruklandığında arka sıradaki prosese giriş geldiği halde öndekileri beklemek zorundadır.

İşletim Sistemi her varlığı giriş-çıkış tabloları, dosya tabloları, bellek tabloları ve proses tabloları gibi tablolarda tutar. Proseslerle ilgili bilgilerin tutulduğu tablolara proses tabloları denir. Proseslerin gerçekleştirilmesi sırasında işletim sistemi o prosese bir proses kimliği vererek proses tablosuna ekler.

Bir sonraki yazımda prosesin görüntüsünden bahsedeceğim. İyi Çalışmalar Dilerim…

Kategori:Anasayfaİşletim Sistemleri

Bu yazı yorumlara kapalı.

× Nasıl yardımcı olabilirim?