İçeriğe geç

Sayısal Görüntü İşleme

Sensör: Algılayıcı sistemlerdir. Algılanması ya da tespit edilmesi istenene madde ile spesifik bir şekilde etkileşen reseptör arasında meydana gelen spesifik etkileşimler elektronik bir devre yardımıyla çeşitli görüntülemeye dönüştürür.

İmge : Matematiksel bir fonksiyondur. İki boyutludur. f:(x,y) şeklinde gösterilir. x ve y bileşenlerine uzaysal koordinatlar denir. Bu f fonksiyonunun x ve y noktasındaki genliği yoğunluk ya da imgenin gri seviyesi olarak adlandırılır. Bu imgelerin gri seviyesi ya da yoğunlukları eğer bu etkileşim her ne kadar çok bir spesifik gerçekleştirirse elde edilen genlikte o kadar büyük olacaktır.

Sayısal Görüntü İşleme : Sayısal bir imgenin herhangi bir bilgisayar yardımıyla işlenmesidir.

Piksel : Sayısal bir imgenin belli bir yer ve değere sahip elemanlarına piksel denir.

Renkli Görüntü : Bir sensör yardımıyla elde edilen sinyalleri 3 farklı fonksiyonla işlenmesiyle renkli görüntü elde edilir. Bu fonksiyonlar R(x,y)(kırmızı), G(x,y)(yeşil), B(x,y)(mavi) bileşenlerdir.

Sayısal görüntü her birinin özel konumu ve değeri olan sonlu sayıdaki elemanlardan oluşmuştur. Bu elemanlar resim elemanları, görüntü elemanları, imgecik yada piksel olarak adlandırılır. Piksel terimi en fazla kullanılan terimdir. Sayısal görüntü işlemenin beş önemli uygulanma alanları bulunmaktadır. Tıbbi uygulamalar(biyomedikal), uzay uygulamaları, astronomi, makine ve fen bilimleridir.

Tıbbi Uygulamalar : Çeşitli biyomedikal sistemler, nükleer manyetik rezonans(NMR) ve ultrasonik taramada elde edilen tıbbi görüntülerin işlenmesi önemli alanlarıdır. Bunun yanı sıra çeşitli mikroskop hücresel sistemlerin görüntülenmesi, EKG sinyallerinin görüntülenmesi sayısal görüntü işlemelerin tıbbi görüntülemede önemli alanlarıdır.

Kategori:Sayısal İşaret İşleme

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl yardımcı olabilirim?