İçeriğe geç

İŞ SIRALAMA

Çok prosesli ortamda prosesler arasında MİB(CPU) ve kaynakların paylaştırılması gerekmektedir. CPU’nun mümkün olduğu kadar kullanılması hedeflenir.  Bu amaçla proseslerin özelliklerine bağlı olarak kullanılan birbirinde farklı merkezi işlem birimi (MİB) paylaşım yöntemlerine iş sıralama algoritmaları denir. İş sıralama algoritmaları kesintili ve kesintisiz olmak üzere iki çeşittir. Kesintisiz iş sıralama algoritmaları proses işlemciyi tamamladığında veya askı durumuna geçtiğinde bırakır. Bir proses askıda durumundan hazır durumuna geçtiğinde veya çalışır durumundan hazır durumuna geçtiğinde kesintili bir iş sıralama algoritması söz konusudur.

  • FIFO

En basit sıralama yöntemidir. Prosesler sisteme giriş sıralarına göre kesintisiz olarak çalışırlar. Uzun prosesler yüzünden kısa prosesler gereksiz beklerler. Etkileşimli prosesler varsa etkili bir yöntem değildir. Uzun yanıt süreleri oluşabilir.

  • ROUND ROBİN

Dönüşümlü sıralama olarak bilinir. Kesintili bir yaklaşımdır. MİB belirli zaman dilimlerinde paylaştırılır. Proseslerin MİB’i kullandıkları en küçük zaman dilimine kuantum denir. Proses bu zaman diliminde bitmezse kuyruğun sonuna eklenir. Etkileşimli prosesler varsa daha etkin yöntemdir.

  • EN KISA İŞ İLK ÖNCE İŞLEMİ

Kesintisiz bir yöntemdir. Sonlanmak için en az süreye ihtiyaç duyan proses önce çalıştırılır. FIFO’ ya göre ortalama bekleme süreleri azaltılmıştır. Kısa işlere iyi hizmet verir. Etkileşimli ortamlara uygun değildir.

  • KALAN SÜRESİ EN AZ OLANA GÖRE SIRALA

Zaman paylaşımlı sistemlerde iyi başarı göstermektedir. Yeni gelen proseslerde göz önüne alınarak sonlanmasına en az kalan proses çalıştırılır. Çalışa proses yeni gelen kısa proses yüzünden kesintiye uğrayabilir.

  • YANIT SÜRESİ ORANI EN YÜKSEK OLANA GÖRE SIRALAMA

En kısa iş önce yöntemi kısa işlere iyi yanıt verir. Bu durumda kısa iş çabucak hizmet görebilir. Ama uzun işler uzun işler çok bekleyebilir. Bu yöntem bekleme zamanı da işin içine katarak bu hatayı düzeltme amaçlı bir yaklaşımdır. Kesintisizdir. Proses önceliği prosesin gerek duyduğu hizmet süresi ve hizmet almak için beklediği süreye bağlıdır.

Öncelik=(bekleme süresi + hizmet süresi)/hizmet süresi

  • ÇOK DÜZEYLİ KUYRUKLAR

Bu yöntemle bellek büyüklüğü proses önceliği ve proses türüne göre birbirinden farklı her işlem için ayrı bir hazır kuyruğu tutulmalıdır. Prosesler bu bilgilere göre kalıcı olarak bir kuyruğa atanmaktadır. Her bir kuyruğun kendine ait bir iş sıralama algoritmaları bulunmaktadır. Ayrıca kuyrukları arasında sabit öncelikle kesintili bir sıralama algoritması gerçeklemektedir.

  • ÇOK DÜZEYLİ GERİ BESLEMELİ KUYRUKLAR

Çok düzeyli kuyruklarda her proses sabit bir proses atanmaktadır. Değiştirilmesi mümkün değildir. Bu yapıda ise prosesler işlemci yapılarına göre kuyruklara yerleşirler ve her işlemci kullanımda diğer kuyruğa alınırlar. Çok düzeyli geri beslemeli yapıda kuyruklar FIFO ile hibrit yapısı gibidir.

Kategori:Anasayfaİşletim Sistemleri

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl yardımcı olabilirim?