Program Nedir?
Kullanım amaçları ve yerlerine göre birçok değişik program türü vardır:
Sistem programları: Her program, bir işletim sistemi üzerinde çalışır. İşletim sistemi, diğer programların çalışması için gerekli olan kaynakları ve ortamı sağlar.
Sürücüler: İşletim sistemi ile donanım aygıtları arasında iletişim sağlayan programlardır. Klavye ile yazılan yazıların algılanması için, klavyenin sürücü programı kullanılır.
Uygulamalar: İşletim sistemi üzerinde çalışan, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu işlevleri sağlayan programlardır.
Programcı kimdir?
Belirli işlevlere sahip programlar geliştiren kişilere programcı denir. Programcı, kullanılan teknolojiyi, platformu iyi tanıması gerekir.
Programcılar 3 grupta incelenir:
1- Mimar: Programların yazılması için gerekli teknolojileri belirler.
2- Geliştirici: Programı yazan kişidir.
3- Analist: Programın geliştirilmesi aşamasında, hatanın kaynaklarını bulan ve geliştiricilere raporlayan programcıdır.
Programlama Dili Nedir?
Programlama dili, programcının bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının standartlaştırılmış bir yoludur. Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Şu ana kadar 2500’den fazla programlama dili yapılmıştır. Bunlardan bazıları: Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran, Delphi,Visual Basic programlama dilleridir.
Derleyici(Compiler) Nedir?
✵ Derleyici;”Kaynak kodu (Source Code) makine koduna (Machine Code) çeviren uygulama” olarak tanımlanabilir. Kaynak kod, belirli bir bilgisayar dilinin kurallarına uyularak yazılan koddur. Makine kodu, belirli donanım(lar) tarafından çalıştırılabilen komutların bulunduğu yapıdır. Bir program yazılmak istenirse mutlaka bir derleyiciye ihtiyaç vardır. Örnek olarak Netbeans(java), Dev(c ve c++) Visual Basic, Delphi vs.. verilebilir.
Yorumlayıcı(interpreter) nedir?
Kaynak kodunu satır satır makine koduna çeviren ve çalıştıran yazılım türüne verilen addır.
Derleyiciler (compiler) ile Yorumlayıcılar (Interpreter) arasındaki farklar:
Basitçe, bir kaynak kodu hedef koda çevirdikten sonra çalıştıran ve dolayısıyla koddaki hataları yakalama işlemini ve kodun iyileştirilmesini daha kod çalıştırmadan yapan çeviricilere derleyici, kodu satır satır veya bloklar halinde çalıştırıp sırası gelmeyen satırları hiç çalıştırmayan bu satırlardaki hataları hiçbir zaman göremeyen ve kodun bütününe ait iyileştirmeleri yapamayan çeviricilere de yorumlayıcı (interpreter) adı verilmektedir.
Genel kanının tersine bir dilin derleyici veya yorumlayıcı özelliği yoktur. Yani C dili için sadece derleyicisi bulunan bir dildir demek yanlış olur. Bu durum bütün diller için geçerlidir. Her dil için bir derleyici veya yorumlayıcı tasarlanabilir. Ama daha genel bir bakışla, her dilin aslında yorumlayıcı (interpreter) yapısında bir çalışması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sonuçta bilgisayarın işlemcisinde anlık olarak tek bir işlem yapılabilmektedir ve çalışması istenen kod, işlemciye sırayla verilecek ve satır satır çalıştırılacaktır.
Programlama Dillerinin Sınıflandırılması
- Programlama dilleri kendi aralarında sınıflara ayrılmışlardır. İnsanın en zor öğrenebileceği, anlayabileceği yani 1100101 gibi makina kodlarına yakın diller en düşük seviyeli(low level) programlama dilleri, insanın en kolay anlayıp kullanabileceği ve insan diline yakın özellikler gösteren diller ise en yüksek seviyeli(high level) programlama dilleridir. Bu sınıflandırmaya örnek verecek olursak;
- Çok yüksek seviyeli diller : VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro …
- Yüksek seviyeli diller: Pascal ,Basic ,Fortran…
- Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA…
- Düşük seviyeli diller: Assembly…
- Makina dilleri: Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0’lardan oluşur…
Algoritma Nedir?
❁ Algoritma, elimizdeki sorunun çözümüne gidebilmek için tasarlanan yollar,yöntemlerdir.
❁ Önceki slaytlarda bahsedilen programlama dillerinin kendine göre yazım kuralları vardır. Fakat yaptıkları işler bakımından ortaktırlar.
❁ Yaptıkları işler ise herhangi bir sorunun çözümüdür.
Program Yazım Aşamaları
- Bir bilgisayar programı yazmak için belli aşamalar vardır ve bu aşamalar geçildiğinde kodlamaya başlanabilir. Bunlar:
- Analiz
- Algoritma
- Dil Seçimi
- Kodlama
- Analiz ile gerçekleştirilmek istenen proje tasarımlanır ve parametreleri araştırılır. Algoritma ile adımlar tayin edilir. Dil seçimi ile en uygun programlama dili seçilir. Ve kodlamaya başlanır…
- Kod yazıldıktan sonra da bazı aşamalardan geçer bunlar da genel olarak :
- Test ve Debug
- Pilot denemeler ve ilk versiyon denemeleri
- Hazır halde çalışır programı sunma
Bu yazı yorumlara kapalı.