Yükseltgenme ve indirgenme olaylarının gerçekleşip elektrot sisteminin kullanıldığı sistemlere genel anlamda elektrokimyasal sensörler denir. Potansiyel kontrollü ve akım kontrollü elektrokimyasal sensörler olmak üzere ikiye ayrılırlar. En önemli elektrokimyasal sensörlerin uygulandığı alan potansiyometridir. Bu sistemlerde 2 elektrotlu sistem kullanılır. 2 elektrot sistemi arasında meydana gelen potansiyel dönüştürücüler yardımıyla sinyallere, sinyallerde özel teknik servisler yardımıyla görüntüye dönüştürülür.
3 elektrot sistemlerinde kullanılan akım kontrol sistemlerinde oluşan akım sinyallere dönüştürülerek görüntü işlenmesi gerçekleştirilir. Kullanılan elektrot sistemlerimiz çalışma elektrotu(indikatör), referans elektrot, karşıt elektrottan oluşur. En önemli alanlardan biri voltometridir. Bu teknikte karşıt elektrot ile referans elektrot arasında oluşan akım çalışma elektrotuna aktarılır ve akım potansiyel ilişkisi ölçülerek elde edilen ikili fonksiyonlar işlenerek görüntüler elde edilir.
Voltometri ve amperometrik teknikler en önemli uygulamaları olan sayısal işleme teknikleridir. En fazla kullanılan tıbbi uygulamalarda emar, ultrason, EKG gibi sistemlerde voltometri ve amperometrik sensörler kullanılıyor.
3 elektrotlu sensörler de en fazla kullanılan çalışma elektrotu sistemleri camsı karbon (glassy carbon) elektrottur. Bir cam yüzeye mikro düzeyde karbonun film şeklinde oluşturulması ile meydana geliyor. Bunun yanın sıra en son yıllarda kullanılan çalışma elektrotu nanopartikül (altın, gümüş) elektrottur. Çalışma elektrotu görüntü işleme boyunca potansiyeli sürekli değiştirilen elektrottur. Referans elektrot görüntü işleme süresince potansiyeli sabit kalan elektrottur. En önemli görevi çalışma elektrotuna oluşan sinyalin arttırılmasıdır. Polimetrik elektrotlar kullanılır. En fazla kullanılan elektrottur. İnsana zararlıdır.
Karşıt elektrot platin ve wunstel’dir. Görevi ise oluşan potansiyeli çalışma elektortuna aktarmaktır.(akım)
Bu yazı yorumlara kapalı.